Skip to main content

Pantang

Dalam keheningan malam ni lpas susu kan Daniyel.sejuk memalam hujan.

Pantang sudah menemui silver lining nye.kalau pantang tiada had nya memang hati tak keruan memandang ke luar rumah setiap masa.

Tapi mak ckp masih perlu pantang beberapa perkara.small matter mum!

Jadi sebab mcm sgt happy dah abis pantang rase mcm tk tau nk type topik ape.hehe.ok la ape kata kite share tips pantang ok?

1- dalam pantang selalu jiwa kacau.mana kan suami jauh. Kalau dekat alhamdulillah.tapi memlm kesian nak kejut sebab esok nye dorg kene keje.kesian ngantok.mana kan nak bf anak,mana nak jaga luka.dgn tk ckup tido.mana satu nk utama.well u hv to act sellfish.please utamakan diri dlu.kalau xde orang tolong,cari jgk smpai ade.kalau trpakse kejut suami,kejut je.ni semua utk pastikan luka cepat baik.tak terbukak.kalau ape2 jadi dekat luka kan lg susah. Anak takpe.minum susu,berak,mandi, tido.hehe

2- breastfeed
Siapa lah aku nk pongpangping pasal bf.aku sedar.tapi aku tgok kadang ibu2 bf ni bkn mcm nak bf utk kebaikan anak,tapi lebih kepada kepuasan diri sendiri.so ask urself,who are doing for? Kalau berjya susu byk alhamdulillah.kalau gagal selepas berusaha,jgn sedih.Allah tu adil dan maha mengetahui.kite boleh appreciate ciptaan sains.hehe.

3- nak mkn jamu ke tak.personally,utk pnskan bdn ok.tp jgn byk2 nnti kesian kat anak cirit birit atau kuning.tengok tahap kekuatan anak.mulekan dgn small dose shj.alternatif boleh mkan makanan barat iaitu supplement.tujuan mkn akar2 kayu pun mmg utk pulihkan dalaman kan.supplement pun serve the same purpose.kene pandai la cari supplement tu. Supplement pun ade jugak cmpuran herba2 kan.

4- wajib pakai barut/bengkung/ girdle.sebab nak kempiskan perut dulu aku naif igt rahim boleh kecut sendiri.last2 lpas 30 hari rahim aku tk slim2. Sebabnye selalu mls pkai barut.hehehe.

5- mkn ikot time.wajib jugak.utk elak bdn msuk angin dan elak perut meragam.juga utk elakkan rase letih terlampau.

6-  sekarang musim summer la kononnye kan.malaysia ni pns sgt.jgn peduli.mndi air panas,minum air suam,makan nasik panas, pakai stokin,pakai cardigan.penting sgt.sebab urat kite mengembang dek tekanan ms mengandung.kalau makan sejuk2 urat pun bermslh utk kecut.perubahan hormon dlm bdn juga menyebabkan kite kdg2 rs sjuk.

Aku rs dh mngntok.setakat ni dlu.

Nite

Comments

Popular posts from this blog

review kasut christy ng

im a bit disappointed yesterday. as much as i wanted to go to the Christy Ng's shop, i failed to amuse myself. 


this i my personal view. i am sorry if it hurt.

located at Uptown Damansara, u can find the shop at the 2nd level of the building.to my surprise, as i think it will be located at the ground floor for easy visiting.nevermind.


step in, i was welcomed by a shouting from one of the staff to another staff , "there's customer outside!".she pressed the lock to unlocked the door.next i was directed to a small room of shoes.i guess my bedroom is larger ;p 


i prompted myself to take the shoes and try..omg the sales person warned me not to try the one which doesnt suit my feet.i wasss likeeee whattttt?never in my life i got such warned even i was in charles & keith. can u nice2 telling me ha?

looking at the material itself,compared to the hike price, i reaaaallly dun give a damn.or in a nice2 word, memang tak sesuai la material verses harga.for the same price u can get…

Dermalogica~~~~best

Tengok balik azam 2010.ade ke aku buat azam?ade rase nye.sebab dah nak dekat hujung tahun dah tapi banyak je la tak tick lagiii.. Antaranya: 1.buat facial 2 bulan sekali 2.jumpe dentist.6 bulan sekali. 3.bersenam.selang sehari. 4.rawatan rambut.2 bulan sekali. etc.
Kenapa semuanye berbaur duit? -_-
Jadi saya telah pun men’tick’ kan resolution yang pertama iaitu facial.sebelum tu dah buat sedikit research secara rambang.and I picked Dermalogica beauty saloon.ade satu sebab BESAR saya plih.nanti diakhir rancangan akan dinyata kan. Dah daftar diri di kaunter dan diberi penerangan serba sedikit,saya pun tukar baju yang setakat dada tu.aewww sexxxyyy u!dan baring sambil denga muzik burung burung berkicauan.tak nyaman pun.hehe. assistant  tu pun suruh relax kan diri sambil tanye2 pasal kulit muke saya.soalan die ‘pernah buat plastic surgery tak’ .maka saya pun cakap penah eh bukan tak penah.skema betul jawapan begitu.sembang2 lagi die pun mule la precleanses dengan produk Dermalogica. Dah bersih ma…

Babysitter - Damansara Damai

maafkan saya tetapi ini pendapat peribadi saya yang terluka.
Rindu nak menulis entry yang sarat. sebab selalu nye entry ntah hapehape.selalu cube taip di notepad tetapi gagal diabadikan sebab tk sempat habis satu perenggan dah ade kerje kene attend.sebenarnya hati saya masih lagi berbaur kecewa dengan sikap babysitter.
selalu memujuk diri Allah kan maha adil.maha mengetahui.mungkin ade hikmahnye.ade tempat yang lebih baik.
tetapi hati selalu teruji sebab benda-benda remeh.lalu terus mengaitkan dengan hal babysitter.
begini cerita nya..
lepas kelahiran baby D, saya dan suami masih lagi kabur pasal kepentingan babysitter/taska.kami sangka dengan bertanya SEORANG DUA masalah kami selesai..TARAAA saya rasa telah bertanya hampir separuh daya saya hilang.
kami mencari sehinggakan Baby D terpakse ditransportkan semula ke Ipoh.sampai la kami jumpa babysitter yang sekarang ni,mari kenali dengan nama M.saya telah meletakkan iklan di majalah.com dan beberapa orang telah menelefon saya.setelah fikir2 t…