Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

Alkisah Jerebu & jiran

kerana Jiran memang kadang2 akan menguji kesabaran kita.contoh nya seperti Indonesia sekarang. ataupun memang jiran-jiran rumah kite anoying.tp tu tidak menyebabkan kite sesak nafas kan atau pun sakit tekak kan.ataupun rasa nak demam.
takkan lah kite nak berpindah sebab jiran kite main kotor kan.mungkin ini jugak ujian buat kite.
disini sy senaraikan beberape tips lain (yg selain dr kebiasaan orang bagi tu)dalam keadaan jerebu ni:
1)  sediakan lozenges/ubat selsema/panadol/eye drop. kerana cuaca yang berhabuk ni boleh menyerang tekak/hidung/mata dan juga menyebabkan demam ataupun badan akan jadi panas.kalau ade asthma,paling penting utk lengkap diri dengan ubat2 dan alatan nya. penting jgk pesan pada kawan2 akan keadaan diri anda.kalau boleh dapatkan mc.
2) minum n makan dirumah. elakkan ke tempat yg sesak.jangan biarkan makanan/minuman terdedah.
3) basuh muka, kumur2, basuh hidung n mata sekerap yg boleh.
4) pakai mask dengan betul. mengikut beberapa blog dan jugak explaination, sebelah kal…

need indeed?

hahahaha.this is me or we (girlsss). have a good weekend everyone.
gaji belum masuk

Caffeine & Headache

happy wednesday!!

family planning

p/s: ini hanyalah nukilan peribadi.tiada kaitan hidup dan mati.

ok la.sekarang soalan favorite yang orang2 akan tujukan dekat saya (or F) adalah....dah ade ke belum.yeahh the basic query once u got married.saya tak salah kan orang tapi tak boleh ke kite tak tanya orang dah conceived ke belum?mcm ade sikit anoying disitu bile orang tanya pasal hal ehwal katil kita. nak nak orang tu bukan kenal kita sangat pun.
kadang-kadang setengah orang tu bukan tanya pregnant je, pasal lain2 pun nak tahu jugak. memanglah konon2 nampak mcm caring tapi extra menyampah pun hado.kenapa masa kitaorang nak kahwin dulu tak nak tanya ade ckup duit ke.kalau tak ckup nak tolong tambah. tu baru caring yang sebenar.
ok la sy sebenar nya bercerita pasal family planning.yela nama pun dah kwen maka haruslah ade perancangan untuk semua benda.first is rumah.since F dah ade rumah kita just focus mcm mane nak decor and simpan duit untuk renovate.alhamdulilah dapur and depan dah siap2 renovate.for the time being, focus on…

blueberry cheesy

last Monday i was fasting.and closer to breaking the fast, i was craving for sweetness and milky dessert. so here it goes.cepat dan mudah.

A 1/2 cup of cream cheese  1/4 cup of whipping cream (u can add more as u prefer) 2 tb spoon of sugar (i use brown sugar) 4 tb spoon of cocoa powder a little bit of fresh milk
B few pieces of digestive biscuit blueberry jam with the fruits (or any jam that u like)
1) prepare 2 glasses. pecah2 kan biskut and arrange it at the bottom. 2) mix A ingredient in the mixer bowl. 3) pour into both glass.  4) layer it with biscuit and repeat the step 3 again. 5) finally, decorate with blueberry jam on top of it. 6) keep it chill and its ready to eat between half - one hour.

you can also : *replace the cocoa powder with lime *add fresh fruits (strawberry/grape/banana)
happy cooking pinky!!!

bertunang/tunang orang

hi alls.


i am reminiscing my feeling of being engaged to F after saw our celebrities got hitched. its really a sweet moment. i was feeling all sweet and joyous. a sudden change of how people acted especially with "those" questions.but thats ok. i still felt the sweetness moment.
Still remember how nervous i was going out of the room, waiting for F mother to sheath me the ring.i had 2 rings back then.but i was so sad that another ring got stolen. really miss it =(
when it came to get the wedding plan started, almost every sweetness came to an end. i felt tensed and emotional, being an extra drama queen. i make scene with F every time we had a discussion.being the cool ones, F every time saved me ;p u r my hero, obviously.
however, being a fiance/fiancĂ©e , doesnt permitted ur other half to do what he/she likes regardless of your opinion. or ordering you to do things. respect is the key word. respect ur fiance/fiancee, respect his/her family opinion as far as you have to respect yo…

Pantai Saujana

as a human being, i am wondering why oh why our beach isnt careful taken care? it is very frustrating to see our coast ecspecially Teluk Batik and Teluk Kemang very dirty and tak permai langsung. and the saddest part is seeing children have to adhere becos the curiosity to explore exceed any other things.
last 2 weeks, we went to PD to take sometime off. being the beach boy, F quite excited to go to PD. 
after arrived, we were welcome by alot of tents' owner reach us to promote theirs. as far as i cud see, the tent fill up all the way along the beach, nearer to the water. and the sand? u guess, its not something that u would took ur shoes off.the sand wasnt look very admiring, not the white sandy beach. it was like construction place. and the smell of the wastage...uarghhhhhhh..i just hate it.
we were moving a bit far.to Pantai Saujana. nearer to Hotel Seri Malaysia and Avillion. God Thanks. its so lovely, windy and peaceful being here (minus the scorching sun).






Maybe another short trip …