Skip to main content

dough-NUT

rite now i am wondering how come Big Apple/Dunkin/Krispy Creme could produce such same tasteful doughnut EVERY DAY?ok..they equipped with auto machine thingy..ok..how bout makcik nasik lemak that sells doughnut. the replication of the previous yummy doughnut rite?also every day.

how could uli every day without fail?

*cries*


i did my own doughnut this morning.owh god my kitchen was in mess..flour ever where..tones of used measurement bowl in my sink to arrived to this:




sampai amik gambar pun terbalik..

untuk yang pertama kali mencuba..GOODLUCK eh =)

untuk tips:

1) bila dah nak jadi doh, ia akan melekat-lekat..harap besabar dalam proses ini ye.teruskan uli dalam 15-20 min.

2) bila dah siap di uli, biar kan doh rehat.jangan biarkan terbukak.tutup.

3) guna mangkuk yang besar sebab doh akan mengembang.

4) siap2 canai/bentukkan donut sebelum panaskan kuali

5) sewaktu nak buat kan bulat2 iaitu sebelum buat bentuk..sebaik shj korang kepal2 kan dari mangkuk (saya guna sudu sebab tanak melekat kat tangan), masuk kan sedikit tepung ke dalam sandwich plastic bag tu,letak kan doh dan keluarkan semula utk bentukkan dia.tujuan nya supaya tepung tak bersepah2 dan kurang melekat pada tangan.


ini resepi yang sy cuba

500 gram tepung
11 gram yis mauripan-di bahagi 2
1/4 cawan minyak
3 sudu susu pekat manis
250 ml air
1/2 sudu kecil garam


1) campurkan air, susu pekat dan garam kedalam mangkuk.kacau dan biarkan

2) di dalam mangkuk lain, campurkan tepung dan yis.gaul.masukkan minyak.gaul hingga sebati.

3) tuangkan campuran 1 tadi. uli sampai licin bekas.

4)  biar rehat 15  minit. uli lagi.

5) biar selama 1/2 jam. boleh bentukkan dan goreng.


selamat mencuba.




Comments

Popular posts from this blog

review kasut christy ng

im a bit disappointed yesterday. as much as i wanted to go to the Christy Ng's shop, i failed to amuse myself. 


this i my personal view. i am sorry if it hurt.

located at Uptown Damansara, u can find the shop at the 2nd level of the building.to my surprise, as i think it will be located at the ground floor for easy visiting.nevermind.


step in, i was welcomed by a shouting from one of the staff to another staff , "there's customer outside!".she pressed the lock to unlocked the door.next i was directed to a small room of shoes.i guess my bedroom is larger ;p 


i prompted myself to take the shoes and try..omg the sales person warned me not to try the one which doesnt suit my feet.i wasss likeeee whattttt?never in my life i got such warned even i was in charles & keith. can u nice2 telling me ha?

looking at the material itself,compared to the hike price, i reaaaallly dun give a damn.or in a nice2 word, memang tak sesuai la material verses harga.for the same price u can get…

Dermalogica~~~~best

Tengok balik azam 2010.ade ke aku buat azam?ade rase nye.sebab dah nak dekat hujung tahun dah tapi banyak je la tak tick lagiii.. Antaranya: 1.buat facial 2 bulan sekali 2.jumpe dentist.6 bulan sekali. 3.bersenam.selang sehari. 4.rawatan rambut.2 bulan sekali. etc.
Kenapa semuanye berbaur duit? -_-
Jadi saya telah pun men’tick’ kan resolution yang pertama iaitu facial.sebelum tu dah buat sedikit research secara rambang.and I picked Dermalogica beauty saloon.ade satu sebab BESAR saya plih.nanti diakhir rancangan akan dinyata kan. Dah daftar diri di kaunter dan diberi penerangan serba sedikit,saya pun tukar baju yang setakat dada tu.aewww sexxxyyy u!dan baring sambil denga muzik burung burung berkicauan.tak nyaman pun.hehe. assistant  tu pun suruh relax kan diri sambil tanye2 pasal kulit muke saya.soalan die ‘pernah buat plastic surgery tak’ .maka saya pun cakap penah eh bukan tak penah.skema betul jawapan begitu.sembang2 lagi die pun mule la precleanses dengan produk Dermalogica. Dah bersih ma…

Babysitter - Damansara Damai

maafkan saya tetapi ini pendapat peribadi saya yang terluka.
Rindu nak menulis entry yang sarat. sebab selalu nye entry ntah hapehape.selalu cube taip di notepad tetapi gagal diabadikan sebab tk sempat habis satu perenggan dah ade kerje kene attend.sebenarnya hati saya masih lagi berbaur kecewa dengan sikap babysitter.
selalu memujuk diri Allah kan maha adil.maha mengetahui.mungkin ade hikmahnye.ade tempat yang lebih baik.
tetapi hati selalu teruji sebab benda-benda remeh.lalu terus mengaitkan dengan hal babysitter.
begini cerita nya..
lepas kelahiran baby D, saya dan suami masih lagi kabur pasal kepentingan babysitter/taska.kami sangka dengan bertanya SEORANG DUA masalah kami selesai..TARAAA saya rasa telah bertanya hampir separuh daya saya hilang.
kami mencari sehinggakan Baby D terpakse ditransportkan semula ke Ipoh.sampai la kami jumpa babysitter yang sekarang ni,mari kenali dengan nama M.saya telah meletakkan iklan di majalah.com dan beberapa orang telah menelefon saya.setelah fikir2 t…