Skip to main content

Puding Caramel Madu

hi allssss..selama ni asyik update pasal wedding je.so arini kita main masak2 nak?just a simple ones for love ones cewwaaahh.



i promised F to make this one for him since the first day i moved in.it was becos we have stock piles our eggs.i brought mine and he has too.so its looked like we were having some egg party afterwards.

to cut thing short here is the recipe. hope u'll try it



Untuk badan nya:

3biji telur
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla

untuk sos nye:
2 sudu besar gula
2 sudu air


alatan:
periuk kukus
periuk utk kuah
tapis -halus
mngkuk besar utk campur kan bahan2
mangkuk utk kukus
aluminium foil


langkah2
1) pecah kan telur dalam mangkuk besar.
2) tuangkan susu cair. alternatif is susu kotak.
3) masukkan gula.alternatif is susu pekat.

kacau semua bahan diatas.

4) panaskan periuk kukus.

5) didalam periuk berasingan, cmpurkan bahan utk sos.jgn sampai hangus.sebab saya adalah agak tidak pandai dan malas hehe, i just put some honey.

6) tuangkan sos ke dalam mangkuk.diikuti dengan campuran badan tadi.

7) wrap dengan aluminum foil.

8) kukus 40 minit.


senangkan?tapi masa i buat tadi adalah sedikit cacat sebab mangkuk terlalu kecil jadi mengelembung2 sampai ke tepi2.so better jarakkan dengan permukaan sikit.jangan isi terlalu penuh.tinggalkan dalam 1.5cm camtu.

one more thing, i rasa lagi comel kalau buat dalam mangkuk kecil2.

boleh jugak tambah kan buah yang masam - strawberry , lemon.orange.

sejukkan.

selamat mencuba.....






Comments

Popular posts from this blog

review kasut christy ng

im a bit disappointed yesterday. as much as i wanted to go to the Christy Ng's shop, i failed to amuse myself. 


this i my personal view. i am sorry if it hurt.

located at Uptown Damansara, u can find the shop at the 2nd level of the building.to my surprise, as i think it will be located at the ground floor for easy visiting.nevermind.


step in, i was welcomed by a shouting from one of the staff to another staff , "there's customer outside!".she pressed the lock to unlocked the door.next i was directed to a small room of shoes.i guess my bedroom is larger ;p 


i prompted myself to take the shoes and try..omg the sales person warned me not to try the one which doesnt suit my feet.i wasss likeeee whattttt?never in my life i got such warned even i was in charles & keith. can u nice2 telling me ha?

looking at the material itself,compared to the hike price, i reaaaallly dun give a damn.or in a nice2 word, memang tak sesuai la material verses harga.for the same price u can get…

Dermalogica~~~~best

Tengok balik azam 2010.ade ke aku buat azam?ade rase nye.sebab dah nak dekat hujung tahun dah tapi banyak je la tak tick lagiii.. Antaranya: 1.buat facial 2 bulan sekali 2.jumpe dentist.6 bulan sekali. 3.bersenam.selang sehari. 4.rawatan rambut.2 bulan sekali. etc.
Kenapa semuanye berbaur duit? -_-
Jadi saya telah pun men’tick’ kan resolution yang pertama iaitu facial.sebelum tu dah buat sedikit research secara rambang.and I picked Dermalogica beauty saloon.ade satu sebab BESAR saya plih.nanti diakhir rancangan akan dinyata kan. Dah daftar diri di kaunter dan diberi penerangan serba sedikit,saya pun tukar baju yang setakat dada tu.aewww sexxxyyy u!dan baring sambil denga muzik burung burung berkicauan.tak nyaman pun.hehe. assistant  tu pun suruh relax kan diri sambil tanye2 pasal kulit muke saya.soalan die ‘pernah buat plastic surgery tak’ .maka saya pun cakap penah eh bukan tak penah.skema betul jawapan begitu.sembang2 lagi die pun mule la precleanses dengan produk Dermalogica. Dah bersih ma…

Babysitter - Damansara Damai

maafkan saya tetapi ini pendapat peribadi saya yang terluka.
Rindu nak menulis entry yang sarat. sebab selalu nye entry ntah hapehape.selalu cube taip di notepad tetapi gagal diabadikan sebab tk sempat habis satu perenggan dah ade kerje kene attend.sebenarnya hati saya masih lagi berbaur kecewa dengan sikap babysitter.
selalu memujuk diri Allah kan maha adil.maha mengetahui.mungkin ade hikmahnye.ade tempat yang lebih baik.
tetapi hati selalu teruji sebab benda-benda remeh.lalu terus mengaitkan dengan hal babysitter.
begini cerita nya..
lepas kelahiran baby D, saya dan suami masih lagi kabur pasal kepentingan babysitter/taska.kami sangka dengan bertanya SEORANG DUA masalah kami selesai..TARAAA saya rasa telah bertanya hampir separuh daya saya hilang.
kami mencari sehinggakan Baby D terpakse ditransportkan semula ke Ipoh.sampai la kami jumpa babysitter yang sekarang ni,mari kenali dengan nama M.saya telah meletakkan iklan di majalah.com dan beberapa orang telah menelefon saya.setelah fikir2 t…