Skip to main content

wedding : dress & pelamin

Assalamualaikum


hari-hari sembang nak update blog pasal wedding tapi tak update jugak sebab tatau nak start dari mane.ok la kite start dr bende yang paling PENTING iaitu baju pengantin.hehe.


secara seriusnye saya tak penah beli majalah pengantin atau ape2 yang berkaitan dengan kawen la in short. nak beli tapi mcm malas and membazir kalau baju semua tak suke and tak de satu pun yang saya nak copy.boleh?so hari2 saya google blog sampai muntah hijau and decide design mane yang saya favour d most.memang banyak.tapi jangan risau all bride to be sebab in the end you all akan jadi penat and quickly make up ur mind bile dah ade kat butik pengantin.




warna


ini haruslah ditentukan sebelum survey butik. tak payah la nak keriau dekat butik nak plih kaler ape.


for me..masa decide kaler tu memang la off white utk nikah,tapi sebab mase plih kain tu..sanding nak pakai bronze alaskan gold,jadi kene lupekan off white and plih kelabu putih.


maka hasilnye


1- nikah - kelabu + putih -----> nak bunge tangan kaler pink
2 - sanding - chocolate bronze + gold ------> nak bunge tangan kaler merah
3 - resepsi sebelah lelaki - hijau gelap ------->bunge tangan kaler ape2 yg ade
4 - pelamin - mahu kaler maroon + gold


setelah saya survey2 sebenarnya harga kain2 and jenis nye adalah sangat banyak dan harga berbeza2 ikot kedai. mula2 pergi Jakel and terjumpela lace Prada.memang cntik sgt.tapi sebab hati tu kebal nak jugak survey kedai lain,so just forget kan kejap.

pergi pulak ke Osman dekat Semua House (sebab last time beli baju tunang kat cini) and cari2 kain prada tu.yes jumpe and they quote prices lower than Jakel.huaaaaa best sgt.beza dekat 100 jugak.so masih pkir lagi sebab still ade mase and perlu pkir lace Prada tu agak susah nak cr pattern ssuai utk baju.


so the nextweek pergila lagi ke Osman sebaris Gulatis jalan tar sebab dah malas pkir dan nak amik jewwww.since kakak ipar saya ade maka saya pun ajak la die teman tanpa F. stick to my mind la F dah pesan nak off white utk nikah. ade satu lagi cerite iaitu we both agree nak beli kain and tempah utk sanding jugak serta satu lg tempahan utk baju rumah lelaki.erkkkkkk..byk nye nak beli.total baju 3 pasang.


lepas dah stick utk guna off white utk nikah..saya terus cari utk sanding jugak. lepas dicompare2 kan sis ckp mcm nak dekat warna utk nikah dan sanding.terus rase sgt stress..so call F berjuta2 kali.nak lepas discuss abit dgn F, die pun stuju utk tukar dengan kelabu/silver.






secara rasional nya, banyak orang tanya kenapa tanak sewa je baju sanding?we both rase nak tempah and nak simpan selama2 nya.haha.plus harga utk sewa rase mcm sama kalau beli and tempah sndiri.boleh simpan plak tu.hehe.

total 5 pasang kain= almost 1k. (3 pasang baju P , 2 pasang baju L.)


tempah


so ade lagi satu stage yang agak kritikal iaitu nak cari tailor yang nak buat and murah and jahitan kemas. alhamdulilah we found it. kat Ipoh.tempah baju pengantin bermula dengan 250. murah kan??sebab die tailor bukan designer.kene pegi bawak design dan terang kat die sampai menangis, baru boleh balik.


total tempah (anggaran) : 1300 (utk 5 pasang baju)


pelamin


baju dah ade.yang tiada adalah aksesori, make up, pelamin. ade 3 butik yang saya dah pegi;


1) D laila - byk sgt orang suggest butik ni bestest tapi bile saya pegi adelah hampeh.
mungkin sebab die assistant je kot. memang tak ramah.yang paling best bile suggest nak corak yang saya nak die ckp "tak boleh la kak.nanti kain tu dah kedut2 rugi la kami". wtf.
pelamin bermula dengan harga 850.


2) Zaha Wedding Planner - meletopz ok! sgt sukeeeee..design die tak sama lgsg satu sama lain. baju sgt menarik. sebab dorg beli baju artis yang dorg pakai masa kwen.so dorg sewa kan balik. assistant bagus.sgt membantu TAPI Zaha pun kawen sama date dengan saya. huhu jadi smue pembantu/staff akan fokus on his wedding.sgt keciwi. pelamin bermula dengan harga 3000.


3) D Anggun - service is wallla!they talked until u can't think to talk.hehe..tapi pelamin die aglimit. price pelamin started at 1k plus.


ak so itu la sedikit sebyk cerite pertama bride to be from Ipoh yang menawan lagi jelita.see u sooooonn.


bye.










Comments

  1. slm..hi...nk tnyer kt mne tempah bju kahwin tu? bole bg contact no & address die?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..boleh tau dkt mna tempah bju nikah dkat ipoh tu??

      Delete
    2. http://enizzz.blogspot.com/2013/02/msf-global.html

      u can refer here =)

      Delete
  2. hi there..thank u for coming.boleh bg emel?nnti i bg info =)

    ReplyDelete
  3. dear you tmpah baju kawen kt ipoh tue kt mane? 250 tue die ade jahit beads skli x? thanks..my email hidayahkhairudin@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. email sy jugak psl tempah baju kawen tu boleh? hihi
    ct_fazra85@yahoo.com

    puas hati x ngan jahitan dia? baju melayu sekali ke baju ppuan je? tq :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. slam sis..bleh sy tau dkt mne sis buat bju pngntin dkt ipoh tu??

      Delete

Post a Comment

just say it allies!!!

Popular posts from this blog

review kasut christy ng

im a bit disappointed yesterday. as much as i wanted to go to the Christy Ng's shop, i failed to amuse myself. 


this i my personal view. i am sorry if it hurt.

located at Uptown Damansara, u can find the shop at the 2nd level of the building.to my surprise, as i think it will be located at the ground floor for easy visiting.nevermind.


step in, i was welcomed by a shouting from one of the staff to another staff , "there's customer outside!".she pressed the lock to unlocked the door.next i was directed to a small room of shoes.i guess my bedroom is larger ;p 


i prompted myself to take the shoes and try..omg the sales person warned me not to try the one which doesnt suit my feet.i wasss likeeee whattttt?never in my life i got such warned even i was in charles & keith. can u nice2 telling me ha?

looking at the material itself,compared to the hike price, i reaaaallly dun give a damn.or in a nice2 word, memang tak sesuai la material verses harga.for the same price u can get…

Dermalogica~~~~best

Tengok balik azam 2010.ade ke aku buat azam?ade rase nye.sebab dah nak dekat hujung tahun dah tapi banyak je la tak tick lagiii.. Antaranya: 1.buat facial 2 bulan sekali 2.jumpe dentist.6 bulan sekali. 3.bersenam.selang sehari. 4.rawatan rambut.2 bulan sekali. etc.
Kenapa semuanye berbaur duit? -_-
Jadi saya telah pun men’tick’ kan resolution yang pertama iaitu facial.sebelum tu dah buat sedikit research secara rambang.and I picked Dermalogica beauty saloon.ade satu sebab BESAR saya plih.nanti diakhir rancangan akan dinyata kan. Dah daftar diri di kaunter dan diberi penerangan serba sedikit,saya pun tukar baju yang setakat dada tu.aewww sexxxyyy u!dan baring sambil denga muzik burung burung berkicauan.tak nyaman pun.hehe. assistant  tu pun suruh relax kan diri sambil tanye2 pasal kulit muke saya.soalan die ‘pernah buat plastic surgery tak’ .maka saya pun cakap penah eh bukan tak penah.skema betul jawapan begitu.sembang2 lagi die pun mule la precleanses dengan produk Dermalogica. Dah bersih ma…

Babysitter - Damansara Damai

maafkan saya tetapi ini pendapat peribadi saya yang terluka.
Rindu nak menulis entry yang sarat. sebab selalu nye entry ntah hapehape.selalu cube taip di notepad tetapi gagal diabadikan sebab tk sempat habis satu perenggan dah ade kerje kene attend.sebenarnya hati saya masih lagi berbaur kecewa dengan sikap babysitter.
selalu memujuk diri Allah kan maha adil.maha mengetahui.mungkin ade hikmahnye.ade tempat yang lebih baik.
tetapi hati selalu teruji sebab benda-benda remeh.lalu terus mengaitkan dengan hal babysitter.
begini cerita nya..
lepas kelahiran baby D, saya dan suami masih lagi kabur pasal kepentingan babysitter/taska.kami sangka dengan bertanya SEORANG DUA masalah kami selesai..TARAAA saya rasa telah bertanya hampir separuh daya saya hilang.
kami mencari sehinggakan Baby D terpakse ditransportkan semula ke Ipoh.sampai la kami jumpa babysitter yang sekarang ni,mari kenali dengan nama M.saya telah meletakkan iklan di majalah.com dan beberapa orang telah menelefon saya.setelah fikir2 t…