Skip to main content

resepi ikan steam

i went to the market after so long didn't.heloooo market did u miss me as much as i did?
i bought fish in order to accomplish my new year resolution.

i bought the fish but both (me and nora) dunno know to prepare stim fish.we bought everything the recipe might need.see when we dun even know the recipe...and we forgot there were internet and books.

lazy to read and google,i rang up my mum anyway.to make her proud of her daughther's intelligent in ktichen area.

my questions are:
how to know the fish already cooked?
how much to add ginger
when can i add bla..blaaa...

mum said this is not accounts that everything need exact measurement
 -__________-

just use ur sense and loose urself

here is the recipe:

seekor ikan siakap yang sederhana besar (ikot la kebesaran saiz periuk kukus anda)
kisar:
1 bawang putih
sedikit halia
sebijik bawang besar berdiameter 5cm
serai

optional:
tomato
seleri
daun sup
daun bawang
cili
pepper
limau nipis

sedikit minyak
garam

1) basuh ikan.rendam dengan air limau untuk menghilangkan bau hanyir.
2) sementara itu panaskan periuk kukus.
3) masukkan ikan kedalam pinggan untuk dikukus selama 5-10 minit.
4) didalam kuali bersebelahan (ade ke orang dapur jauh2) tuang sikit minyak dan tuangkan bahan yang telah dikisar td.tambah air ikut suke.campur kan garam.
5) setelah masak dan naik bau tuangkan keatas ikan yang sedang dikukus td.
6) letakkan jugak bahan2 hiasan optional tadi.
7) tunggu masak.jangan bukan2 banyak kali nanti takde kuah.sebab wap td akan terkondensasi.hehe.
8) biar dalam 10 -20 minit.
9) tutup api.barula perah kan limau.

boleh makannnnnnnnnn...

Comments

Popular posts from this blog

review kasut christy ng

im a bit disappointed yesterday. as much as i wanted to go to the Christy Ng's shop, i failed to amuse myself. 


this i my personal view. i am sorry if it hurt.

located at Uptown Damansara, u can find the shop at the 2nd level of the building.to my surprise, as i think it will be located at the ground floor for easy visiting.nevermind.


step in, i was welcomed by a shouting from one of the staff to another staff , "there's customer outside!".she pressed the lock to unlocked the door.next i was directed to a small room of shoes.i guess my bedroom is larger ;p 


i prompted myself to take the shoes and try..omg the sales person warned me not to try the one which doesnt suit my feet.i wasss likeeee whattttt?never in my life i got such warned even i was in charles & keith. can u nice2 telling me ha?

looking at the material itself,compared to the hike price, i reaaaallly dun give a damn.or in a nice2 word, memang tak sesuai la material verses harga.for the same price u can get…

Dermalogica~~~~best

Tengok balik azam 2010.ade ke aku buat azam?ade rase nye.sebab dah nak dekat hujung tahun dah tapi banyak je la tak tick lagiii.. Antaranya: 1.buat facial 2 bulan sekali 2.jumpe dentist.6 bulan sekali. 3.bersenam.selang sehari. 4.rawatan rambut.2 bulan sekali. etc.
Kenapa semuanye berbaur duit? -_-
Jadi saya telah pun men’tick’ kan resolution yang pertama iaitu facial.sebelum tu dah buat sedikit research secara rambang.and I picked Dermalogica beauty saloon.ade satu sebab BESAR saya plih.nanti diakhir rancangan akan dinyata kan. Dah daftar diri di kaunter dan diberi penerangan serba sedikit,saya pun tukar baju yang setakat dada tu.aewww sexxxyyy u!dan baring sambil denga muzik burung burung berkicauan.tak nyaman pun.hehe. assistant  tu pun suruh relax kan diri sambil tanye2 pasal kulit muke saya.soalan die ‘pernah buat plastic surgery tak’ .maka saya pun cakap penah eh bukan tak penah.skema betul jawapan begitu.sembang2 lagi die pun mule la precleanses dengan produk Dermalogica. Dah bersih ma…

Babysitter - Damansara Damai

maafkan saya tetapi ini pendapat peribadi saya yang terluka.
Rindu nak menulis entry yang sarat. sebab selalu nye entry ntah hapehape.selalu cube taip di notepad tetapi gagal diabadikan sebab tk sempat habis satu perenggan dah ade kerje kene attend.sebenarnya hati saya masih lagi berbaur kecewa dengan sikap babysitter.
selalu memujuk diri Allah kan maha adil.maha mengetahui.mungkin ade hikmahnye.ade tempat yang lebih baik.
tetapi hati selalu teruji sebab benda-benda remeh.lalu terus mengaitkan dengan hal babysitter.
begini cerita nya..
lepas kelahiran baby D, saya dan suami masih lagi kabur pasal kepentingan babysitter/taska.kami sangka dengan bertanya SEORANG DUA masalah kami selesai..TARAAA saya rasa telah bertanya hampir separuh daya saya hilang.
kami mencari sehinggakan Baby D terpakse ditransportkan semula ke Ipoh.sampai la kami jumpa babysitter yang sekarang ni,mari kenali dengan nama M.saya telah meletakkan iklan di majalah.com dan beberapa orang telah menelefon saya.setelah fikir2 t…