Skip to main content

audit

korang penah tak bile orang tanye "ko keje ape?".then bile korg jawap dorang pun balas "wuuuuu..yeke.dasyat la".nak tanya dasyat ke jadi auditor.dasyat?jadi doktor lagi dasyat boleh bedah orang.hehe.engineer lagi dasyat.boleh buat bangunan, jalanraya.aku?mana boleh buat mcm tu.kerje aku cari kesalahan orang.analisis dan buat recomendation.dasyat ke mcm tu?aku tak rase pun -___- aku biase2 jer.

so ade sesape nak jadi auditor.ade setengah orang tu tanya dulu mase belaja aku amik kos ape.ade ke kos auditor?hehe.tak terbayanglah.kos accounting la sayang.kalau ade kos auditing sumpah aku tanak amik.tak caya?tanya la bebudak accounting.dalam accounting tu banyak la yang kene blaja.termasuk la taxation, audit, akaun (haruslah),finance and aku tak igt dah.hehe.

dulu lepas abis belaja dalam degree in accounting,memang dah di wajibkan untuk practical di audit firm.AUDIT FIRM (bold tu makna nye penting) tu tempat korg praktikkan SEMUE pengetahuan tentang perakaunan.cuma satu nye korang TAKKAN buat AKAUN.sebab takde pengalaman mane boleh tibe nak prepare akaun.kau gilo?

ape yang dibuat disitu?
* akan dapat dokumen (invois, bill,bank statement dll) and korang akan dapat full set of account (dr lejar sampai la pade aging sekalian)
* dr situ korg akan trace back the accounts betol ke tidak.tapi bukan la satu2 sebab transaksi die beribu2.so pilih angka yang material sahaja.
*dr situ jugak korang akan belaja pasal taxation.
*juga belaja tentang company secretary.

banyak sangat2 belaja kat audit firm.so thats ur very 1st step untuk menjadi seorang professional akauntan.cuba tnya mana2 akauntan, mesti dorang mula dari audit firm.pasti.

lepas abis praktikal,aku rase tak membantu pun sebab 6 bulan aku kat audit firm tu dorg tak bagi deal sgt dengan client besor2.kecik2 je aku dapat.sebab nak thrill sgt aku pun apply kat audit firm lain dengan harapan nak belaja.and seriously banyak gilo aku blaja.....sampai aku stresssssssssssss.and menangis.sebab bile peak period korang terpkse tido 3jam je.3 jam pun dah kire lame.mase tu rase nak berbunuhan.hehe.

bile konon2 dah banyak belaja, aku pun angkat kaki konon2 nak beralih ke dunia akaun.ye aku buat akaun pulak selama setahun.pun thrill jugak.bile nak closing akaun kene sengkang mata besar2.

after that,ade iklan internal auditor.dan aku sgt tertarik (kat audit firm tu namenye external auditor sebab korang akan ade banyak clients.internal auditor melekat disatu company sahaja).aku apply..interview and alhamdulilllah..aku dapat (sekarang ni la).tapi banyak sangat aku kene belaja sebab berbeza yang amat2 dengan external auditor.aku stress sampai menangis (aku mmg drama queen)

kalau tanye aku mane satu lg best?aku akan jawab semue tak best.goyang kaki lagi best.hehe.tp kalau jwpn yang lebih berwibawa aku suke jadi auditor sebab setiap masa lain2 masalah die.paham?kalau akaun setiap bulan adalah sama.jadi agak busan bg orang yang hate rutin mcm aku.got it?

sekarang aku ingat nak keje lain..investment line ke..ok?contoh nye mcm doktor nak jadi peragawan.hehe.enuf mumbling.



Comments

  1. mana ada wajib paktikal kat audit firmmmm!herniz tipuuuuu!!hahahahah..

    ReplyDelete
  2. hahaha...aku tak tipu laaa..en herry ckp cmtu..tp ade yg tanak.so nak wat cmne

    ReplyDelete

Post a Comment

just say it allies!!!

Popular posts from this blog

review kasut christy ng

im a bit disappointed yesterday. as much as i wanted to go to the Christy Ng's shop, i failed to amuse myself. 


this i my personal view. i am sorry if it hurt.

located at Uptown Damansara, u can find the shop at the 2nd level of the building.to my surprise, as i think it will be located at the ground floor for easy visiting.nevermind.


step in, i was welcomed by a shouting from one of the staff to another staff , "there's customer outside!".she pressed the lock to unlocked the door.next i was directed to a small room of shoes.i guess my bedroom is larger ;p 


i prompted myself to take the shoes and try..omg the sales person warned me not to try the one which doesnt suit my feet.i wasss likeeee whattttt?never in my life i got such warned even i was in charles & keith. can u nice2 telling me ha?

looking at the material itself,compared to the hike price, i reaaaallly dun give a damn.or in a nice2 word, memang tak sesuai la material verses harga.for the same price u can get…

Dermalogica~~~~best

Tengok balik azam 2010.ade ke aku buat azam?ade rase nye.sebab dah nak dekat hujung tahun dah tapi banyak je la tak tick lagiii.. Antaranya: 1.buat facial 2 bulan sekali 2.jumpe dentist.6 bulan sekali. 3.bersenam.selang sehari. 4.rawatan rambut.2 bulan sekali. etc.
Kenapa semuanye berbaur duit? -_-
Jadi saya telah pun men’tick’ kan resolution yang pertama iaitu facial.sebelum tu dah buat sedikit research secara rambang.and I picked Dermalogica beauty saloon.ade satu sebab BESAR saya plih.nanti diakhir rancangan akan dinyata kan. Dah daftar diri di kaunter dan diberi penerangan serba sedikit,saya pun tukar baju yang setakat dada tu.aewww sexxxyyy u!dan baring sambil denga muzik burung burung berkicauan.tak nyaman pun.hehe. assistant  tu pun suruh relax kan diri sambil tanye2 pasal kulit muke saya.soalan die ‘pernah buat plastic surgery tak’ .maka saya pun cakap penah eh bukan tak penah.skema betul jawapan begitu.sembang2 lagi die pun mule la precleanses dengan produk Dermalogica. Dah bersih ma…

Babysitter - Damansara Damai

maafkan saya tetapi ini pendapat peribadi saya yang terluka.
Rindu nak menulis entry yang sarat. sebab selalu nye entry ntah hapehape.selalu cube taip di notepad tetapi gagal diabadikan sebab tk sempat habis satu perenggan dah ade kerje kene attend.sebenarnya hati saya masih lagi berbaur kecewa dengan sikap babysitter.
selalu memujuk diri Allah kan maha adil.maha mengetahui.mungkin ade hikmahnye.ade tempat yang lebih baik.
tetapi hati selalu teruji sebab benda-benda remeh.lalu terus mengaitkan dengan hal babysitter.
begini cerita nya..
lepas kelahiran baby D, saya dan suami masih lagi kabur pasal kepentingan babysitter/taska.kami sangka dengan bertanya SEORANG DUA masalah kami selesai..TARAAA saya rasa telah bertanya hampir separuh daya saya hilang.
kami mencari sehinggakan Baby D terpakse ditransportkan semula ke Ipoh.sampai la kami jumpa babysitter yang sekarang ni,mari kenali dengan nama M.saya telah meletakkan iklan di majalah.com dan beberapa orang telah menelefon saya.setelah fikir2 t…