hi ols!!!u all tau i paling takot buat kek yang gebu-gebu tu?sebab kdg2 i tgok orang buat tak jadi - jatuh la, bawah berminyak dll.i am all prayed to God semoga kek ku menjadi. dalam solat pun sempat lagi berdoa.hehe.
so lets check the recipe
bahan-bahan
250 g butter unsalted
220 g gula castor
200 g tepung gandum
4 biji telur
1 sk esen vanilla
1 1/2 sk baking powder double action
1 sk garam (kalau pakai salted butter tak perlu letak garam)
4 sb susu fresh milk - sejuk
cara-cara
1) sapukan butter pada loyang.
2) panaskan oven - 180'c selama 10-15 minit
3) dalam mangkuk besar, campurkan tepung, baking powder dan garam. ayakkan.
4) dalam mixing bowl , masukkan butter dan gula. pukul hingga warna bertukar menjadi kuning cair/cream. pukul dalam 6-10 minit.tukar kelajuan dari 1 hingga 3.
pecah kan telur satu2 ke dalam campuran tadi.pukul hingga gebu. campurkan esen vanilla.
5) masukkan tepung yg telah di ayak tadi.teruskan memukul. masuk sikit2 ye.
6) akhir sekali masukkan susu segar. pukul pada kelajuan sederhana.
7) bila betul2 dah sebati dan kembang (warna cream camtu) tuang kedalam loyang tadi.
8) masak pada suhu 175-180'C , api atas bawah, selama 55 min.
agak susah nak sukat sebenarnya bahan2 sebab kebanyakkan bahan2 rujukan adalah dalam gram.setiap satu bahan-bahan tu lain2 sukatan nya bila di convert. tepung 200 gram adalah bersamaan dengan 1 1/2 cawan (cawan minuman bersaiz 200ml).gula dalam satu cawan.
sorry lupe nak amik gambar hehe.
selamat mencuba...
selamat mencuba...
Comments
Post a Comment
just say it allies!!!