rite now i am wondering how come Big Apple/Dunkin/Krispy Creme could produce such same tasteful doughnut EVERY DAY?ok..they equipped with auto machine thingy..ok..how bout makcik nasik lemak that sells doughnut. the replication of the previous yummy doughnut rite?also every day.
how could uli every day without fail?
*cries*
i did my own doughnut this morning.owh god my kitchen was in mess..flour ever where..tones of used measurement bowl in my sink to arrived to this:
sampai amik gambar pun terbalik..
untuk yang pertama kali mencuba..GOODLUCK eh =)
untuk tips:
1) bila dah nak jadi doh, ia akan melekat-lekat..harap besabar dalam proses ini ye.teruskan uli dalam 15-20 min.
2) bila dah siap di uli, biar kan doh rehat.jangan biarkan terbukak.tutup.
3) guna mangkuk yang besar sebab doh akan mengembang.
4) siap2 canai/bentukkan donut sebelum panaskan kuali
5) sewaktu nak buat kan bulat2 iaitu sebelum buat bentuk..sebaik shj korang kepal2 kan dari mangkuk (saya guna sudu sebab tanak melekat kat tangan), masuk kan sedikit tepung ke dalam sandwich plastic bag tu,letak kan doh dan keluarkan semula utk bentukkan dia.tujuan nya supaya tepung tak bersepah2 dan kurang melekat pada tangan.
ini resepi yang sy cuba
500 gram tepung
11 gram yis mauripan-di bahagi 2
1/4 cawan minyak
3 sudu susu pekat manis
250 ml air
1/2 sudu kecil garam
1) campurkan air, susu pekat dan garam kedalam mangkuk.kacau dan biarkan
2) di dalam mangkuk lain, campurkan tepung dan yis.gaul.masukkan minyak.gaul hingga sebati.
3) tuangkan campuran 1 tadi. uli sampai licin bekas.
4) biar rehat 15 minit. uli lagi.
5) biar selama 1/2 jam. boleh bentukkan dan goreng.
selamat mencuba.
how could uli every day without fail?
*cries*
i did my own doughnut this morning.owh god my kitchen was in mess..flour ever where..tones of used measurement bowl in my sink to arrived to this:
sampai amik gambar pun terbalik..
untuk yang pertama kali mencuba..GOODLUCK eh =)
untuk tips:
1) bila dah nak jadi doh, ia akan melekat-lekat..harap besabar dalam proses ini ye.teruskan uli dalam 15-20 min.
2) bila dah siap di uli, biar kan doh rehat.jangan biarkan terbukak.tutup.
3) guna mangkuk yang besar sebab doh akan mengembang.
4) siap2 canai/bentukkan donut sebelum panaskan kuali
5) sewaktu nak buat kan bulat2 iaitu sebelum buat bentuk..sebaik shj korang kepal2 kan dari mangkuk (saya guna sudu sebab tanak melekat kat tangan), masuk kan sedikit tepung ke dalam sandwich plastic bag tu,letak kan doh dan keluarkan semula utk bentukkan dia.tujuan nya supaya tepung tak bersepah2 dan kurang melekat pada tangan.
ini resepi yang sy cuba
500 gram tepung
11 gram yis mauripan-di bahagi 2
1/4 cawan minyak
3 sudu susu pekat manis
250 ml air
1/2 sudu kecil garam
1) campurkan air, susu pekat dan garam kedalam mangkuk.kacau dan biarkan
2) di dalam mangkuk lain, campurkan tepung dan yis.gaul.masukkan minyak.gaul hingga sebati.
3) tuangkan campuran 1 tadi. uli sampai licin bekas.
4) biar rehat 15 minit. uli lagi.
5) biar selama 1/2 jam. boleh bentukkan dan goreng.
selamat mencuba.
Comments
Post a Comment
just say it allies!!!